15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://lunchers.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Na czym polega liofilizacja owoców?

liofilizowane owoce jablka
0 komentarze

Jest wiele metod służących do przedłużania terminu przydatności do spożycia żywności. Zdecydowanie efektywniejsze od suszenia, zamrażania i przechowywania w lodówce jest liofilizowanie produktów. Chodzi tutaj o suszenie w ujemnych temperaturach, co pozwala na zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych w jedzeniu.

Liofilizacja jest czymś stosunkowo nowym, proces ten został rozwinięty dopiero w ubiegłym wieku. Warto zainteresować się tym tematem i sięgnąć po owoce liofilizowane, które smakują, jakby zostały zerwane prosto z drzewa.

Czym jest liofilizacja i jakie płyną z niej korzyści?

Liofilizacja służy przedłużeniu terminu przydatności do spożycia żywności. Polega na suszeniu mrozem przy temperaturze około -40 stopni Celsjusza. Produkt się zamraża, po czym poddaje się go suszeniu, pozbywając wody w aż 95%. Jest ona zamieniana w parę, dzięki czemu żywność liofilizowana jest niezwykle lekka. W produkcie końcowym znajduje się maksymalnie do 4% oryginalnej wilgoci. Liofilizacja odbywa się najczęściej przy wykorzystaniu ciekłego azotu. Jeśli liofilizowana żywność zostanie od razu umieszczona w puszce, to może przetrwać w stanie nienaruszonym do nawet 25 lat. Metodę tę wykorzystuje się przede wszystkim do suszenia owoców, ale można zamrozić nawet płyny. Bakalie liofilizowane mają nie tylko unikalny smak, ale można je też przechowywać przez długi czas poza lodówką/zamrażalnikiem. Liofilizacja żywności służy też zmniejszeniu jej wagi i ryzyka potencjalnego skażenia. Można również mówić o większej atrakcyjności konsumpcji.

Liofilizacja – największe zalety

Produkty liofilizowane są bardzo łatwe do przechowywania, można zabrać je ze sobą praktycznie wszędzie, nie martwiąc się dodatkowym obciążeniem. Stanowią wspaniałą przekąskę, nie utleniają się ani nie tracą swojej wartości odżywczej. Liofilizacja nie powoduje zmian w kolorze, smaku ani strukturze pokarmu. Jeśli połączy się liofilizowane owoce z wodą, to powrócą do swojej pierwotnej formy i będą smakować jak świeże, a nie mrożone czy suszone. Liczne zalety liofilizacji sprawiają, że cieszy się ona coraz większą popularnością. Warto wiedzieć, że żywność przeznaczona dla astronautów jest właśnie liofilizowana. Procesowi liofilizacji można poddawać nawet całe gotowe dania. Owoce liofilizowane są niezwykle aromatyczne, smaczne i chrupiące. Stanowią świetną alternatywę dla wysoko przetworzonych słodyczy. Nie ma w ich składzie żadnych wzmacniaczy smaku ani konserwantów, co również przemawia na ich korzyść. Popularność produktów liofilizowanych sprawia, że można je już spotkać nawet w popularnych dyskontach spożywczych.

poprzedni
Następny

0 komentarze

Leave a Reply