15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://lunchers.pl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Siemię lniane – właściwości odżywcze, zastosowanie

0 komentarze

Nikogo nie powinno dziwić to, że ziarna siemienia lnianego są bardzo zdrowe. Od stuleci, nawet wieków, stosuje się je po to, aby odkwasić organizm, poprawić jego funkcjonowanie, zniwelować najróżniejsze dolegliwości, przeciwdziałać rozwojowi wielorakich schorzeń. Obecnie sięganie po nasiona lnu stało się wręcz modne ze względu na rosnącą świadomość konsumentów i propagowanie zdrowego odżywiania się. Można z nich zrobić przeróżne potrawy, wytłoczyć olej. W każdej postaci będą mile widzianym dodatkiem w jadłospisie.

Jedz siemię lniane na zdrowie

W niepozornych nasionkach siemienia lnianego kryje się bogactwo cennych fitozwiązków, które wpływają korzystnie na nasz organizm. Zwykły len ma ciemnobrązowe zabarwienie, ale mamy też siemię lniane złote, często nazywane budwigowym. Odmiany te różnią się smakiem i w pewnym stopniu też właściwościami. Każdego z pewnością interesuje to, jak działa siemię lniane na organizm, ale warto zacząć od przyjrzenia się składowi tym malutkich nasionkom. Znajdziemy w nich cenne kwasy omega-3, aminokwasy, błonnik pokarmowy, magnez, witaminę E, wapń, mangan, fosfor, miedź, cynk, witaminy z grupy B.

Spożywanie siemienia lnianego skutkuje zredukowaniem stanów zapalnych w organizmie, które są źródłem rozmaitych chorób. Wspaniale sprawdza się ono przy problemach ze strony układu pokarmowego, wrzodach żołądka. Len okazuje się być niezwykle pomocny przy problemach z wypróżnianiem, szczególnie przy chronicznych zaparciach. Warto włączyć go do swojego jadłospisu przy rożnego typu dolegliwościach skórnych. To samo dotyczy zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej. Regularne spożywanie nasion lnu zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lniane ma szerokie zastosowanie ze względu na swoje prozdrowotne i kosmetyczne właściwości. Warto po nie sięgać, jeśli chcemy zachować smukłą sylwetkę lub zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się tkanki tłuszczowej. Dużą część ziaren stanowi błonnik pokarmowy, który sprzyja odchudzaniu, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Len okazuje się być nieoceniony przy problemach jelitowych i zaparciach. Usprawnia on przemianę materii i zwiększa objętość stolca. Wykorzystuje się go przy problemach żołądkowych i w chorobie wrzodowej. W kontakcie z wodą ziarna lnu wytwarzają śluz, który działa ochronnie na przełyk, błony śluzowe żołądka. Dodatkowo można liczyć na regulację optymalnego pH w przewodzie pokarmowym. Siemię lniane znalazło zastosowanie w nadciśnieniu tętniczym, zaburzeniach gospodarki lipidowej, profilaktyce chorób nowotworowych.

poprzedni

0 komentarze

Leave a Reply